Liberty Museum Overloon

Op 25 september vertrok de BVVW bus richting Overloon om een geleid bezoek te brengen aan het Liberty museum.

Meteen ook twee vliegen in één klap want dit zijn eigenlijk twee thema-museums onder hetzelfde dak…Eens aangekomen kregen onze leden de kans eens een uurtje vrij rond te snuffelen om dan na de lunch een begeleid bezoek te brengen aan het Marshall museum. Deze gigantische collectie is een” uit de hand gelopen verzamelproject”  van de heer Jaap De Groot.  Ik citeer even hun uitleg over dit project:

“Op ruim 10.000 vierkante meter staan meer dan 150 historische voertuigen, vaartuigen en vliegtuigen opgesteld, die een uitstekend overzicht geven van het de militaire inzet in de Tweede Wereldoorlog. U treft er grote opstellingen aan die een beeld geven van de inval in Normandië tijdens D-Day, maar ook van de Slag om Arnhem en de Slag in de Ardennen. In het Marshall Museum staat voorts de Red Ball Highway centraal. Dat was de naam voor het Amerikaanse logistieke systeem waarmee de fronttroepen werden bevoorraad tijdens hun opmars in Frankrijk. Het getoonde materieel verkeert in topconditie en staat erbij als nieuw. “    
Dat is niet zo verwonderlijk, want bijna al die voertuigen zijn tot het laatste boutje uit elkaar geweest, weer opgebouwd en rijklaar gemaakt!
Onze gids was duidelijk fan van generaal Marshall. In geuren en kleuren werd de eigenzinnige generaal zijn (logistieke) capaciteiten uit de doeken gedaan.  In de Marshall ruimte staat sinds kort ook een zeer grote verzameling munitie, ontstekers en merkwaardige wapens waaronder een panzerfaust vierlingsysteem om op vliegtuigen te vuren. De rondleiding werd overgenomen door de verantwoordelijke bewapening van het museum en ik denk dat iedereen meteen wakker was na een specifieke wapentoer.
Daarna werd er aandacht besteed aan het tweede thema-museum “het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum”
Opnieuw citeer ik even uit hun brochure:
“Oorlog hoort in het museum. Dat is het motto van het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum, dat één van de twee thema-musea van het Liberty Park is. In het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum wordt de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog gepresenteerd. Daar ziet u hoe het zover heeft kunnen komen dat in vijf jaar tijd meer dan vijftig miljoen mensen hun leven verloren. Maar ook hoe de onderdrukte bevolking vindingrijk met beperkingen en tekorten omging. Er is aandacht voor het verzet in die tijd, maar ook voor de vervolging. En tenslotte natuurlijk ook voor de bevrijding met daarbij speciale aandacht voor de Slag om Overloon.”
Over de (vergeten) Slag om Overloon kregen we een zeer deskundige uitleg vol met anekdotes,  restauratieproblemen en fait divers. Van sommige uitgeschakelde voertuigen is gekend wie er in gesneuveld was en sommige overlevende “crews” bezoeken nu nog jaarlijks hun tank.
In dit deel staan meerdere van de 40 geallieerde uitgeschakelde tanks die in zijn blijven staan na 1944. De slag rond het museum en Venray had zo een inpakt op de bevolking dat men al in 1946 een stuk van het slagveld gepreserveerd heeft voor het nageslacht.
Deze veldslag gebeurde na operatie Market garden en staat bekend als de “schaduwslag”.
Het was weer een wel gespendeerde dag en de afwezigen hadden alweer ongelijk…