Legermuseum Delft

Vanuit Wommelgem vertrok onze bus richting Delft. Normaal zouden we nooit twee bezoeken zo kort achter elkaar in Nederland inplannen maar deze keer hadden we grondige redenen.

Vooreerst was er in Delft een tijdelijke bijzondere expositie van “100 opmerkelijke wapens”. Deze zou eindigen op 21 november. De tweede reden is dat het legermuseum gaat verhuizen en dus zal de collectie voor een lange periode niet meer toegankelijk zijn tot de nieuwe locatie in Soesterberg zal open gaan.

Eens aangekomen valt het pas op hoe mooi het Armamentarium er uit ziet. Dit gebouw uit 1601 ademt gewoon krijgsgeschiedenis uit…

Wij waren opnieuw zeer blij om tal van onze Nederlandse BVVW-verzamelcollega’s te mogen begroeten.

Meteen werden we verwelkomt met een receptie waarna we een stevig broodmaaltijd achter de kiezen staken.

De museumdirecteur gaf in een auditorium een woordje uitleg over de toekomstplannen van het museum maar ook over het feit dat men een deel van hun bewapening zal afstoten (ook aan particuliere verzamelaars).

De toespraak werd overgenomen door de bewapeningsexpert en enkele van de vele met België gerelateerde wapens werd toegelicht.

Joop Van De Kant overhandigde eveneens een exemplaar van zijn nieuwe (schitterend) boek over de Lugers aan het Museum. Wij kunnen dit boek ten stelligste adviseren als u iets met Lugers of Duitse wapens te maken heeft.

Het was tijd voor het betere werk en we verdeelden ons over twee bekwame gidsen om het museum te verkennen. Er werd veel tijd uit getrokken om de privécollectie van de heer Henk Visser te bespreken. Mr Visser was een welgestelde man die we vooral kennen van de “Stoner” wapens. Henk Visser sprokkelde gedurende zijn levensloop wapens van over de ganse wereld bij elkaar terwijl hij zelf wapens verkocht.

Van steenoud tot hypermodern kwam iedereen aan zijn trekken. De ruimte met de 100 opmerkelijke wapens viel bij iedereen in smaak. Het woordje opmerkelijk mag je ruim interpreteren. Zeer kleine wapens (kolibri) tot zeer grote, verborgen wapens zoals de H&K MP5 in het valliesje,  gecombineerde steek- en vuurwapens tot aan speciale sniperwapens met geïntegreerde geluidsdemper.

Jammerlijk waren de verhalen over hoeveel wapens niet gered konden worden van de vernietiging. Gloednieuwe F2000’s en Walter sniperwapens zijn door de Nederlandse overheid gewoon vernietigd wegens “ niet meer gewenst”. Ik ben er zeker van dat iedereen wel een betere (persoonlijke) bestemming kon bedenken dan de smeltoven.

Nog snel een kijkje nemen bij de special forces wapens en voertuigen en het was alweer tijd om richting België te gaan.